Арх. Ивко Станев има над 14 години опит в областта на проектирането, строителството и осъществяването на авторски надзор на жилищни и туристически сгради и комплекси.

Професионалната му страст са еднофамилните къщи, а от началото на 2019 г. е и сертифициран дизайнер на пасивни и нискоенергийни сгради.

От 2014 година до момента е главен проектант в архитектурно студио „Вамос“, където отговаря за проектирането, интериорния дизайн и изпълнението на мащабни разработки за хотели. Сред обектите му са луксозни и престижни сгради и комплекси, реализирани както в столицата, така и в цялата страна.

В продължение на над 2 години (2012 г. – 2014 г.) арх. Станев развива професионалното си портфолио като работи по проектирането и строителството на жилищни и обществени сгради като част от „Стройконсулт 999“ с управител арх. Юри Ангелов.

През 2011 година е част от екипа на отдел „Управление на собствеността“ в Министерски съвет. Има опит и в специализирани издания в областта на архитектурата и дизайна. В продължение на 2 години е отговорен редактор в списание „Домът“. Авторските му публикации вкючват професионални анализи на архитектурни проекти от цял свят, интервюта с български и световно известни дизайнери и статии по актуални архитектурно – строителни теми.

В периода 2006 – 2009 г., заедно с екипа на „Ателие 90“ и архитектите Иван Новаков и Любомир Семерджиев, работи по създаването на проекти за жилищни и ваканционни сгради, спортно – обществени и търговски комплекси и градоустройствени планове.

Професионалния си път започва през 2005 г. като архитектурен техник–чертожник в Bulgarian Consultant Center под ръководството на арх. Донка Стоянова.

Дипломира се като магистър архитект в Университета по архитектура, строителство и геодезия през 2009 година в катедра „Жилищни сгради”. Завършва средното си образование в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Никола Фичев” (ПГСАГ) в Плевен.

Притежава сертификат за дизайнер на пасивни къщи, след като успешно преминава курс и полага изпит към Passive House Institute.