Индустриално жилище

Индустриално жилище

Q&A: Индустриално жилище

Основните принципи в архитектурата са изграждани и развивани в продължение на векове. Така са създадени неизменни традиции, залегнали отдавна в нея. Като във всичко останало обаче, и в строителното изкуство вече настъпи времето за разчупване на установените ред и правила. Популярният напоследък израз „Традициите не са това, което бяха“ важи с пълна сила и за архитектурата. Все повече проектанти изграждат стила си върху нестандартност, иновативност и оригинални идеи. Сред клиентите също трайно се настанява революционният и необичаен вкус към пространствата. Проектът, който ще видите на следващите страници е един от многото красноречиви примери за тези промени. В него е налице преобладаващ студено-монохромен интериор с индустриално звучене. Подобна визия би била немислима до преди 20 години. Отдавна наложените принципи за топлота, гостоприемство и богатство на формите са забравени напълно. В унисон със сивата, футуристично-технологична епоха, в която живеем, и жилищата придобиват все по-промишлен и делови характер. Ако и вие сте сред почитателите на този стил и искате да превърнете дома си в съвременно, „студено“, изчистено от излишен детайл и цветове пространство, ето няколко съвета как да постигнете това…

Q&A: Какво жилище е подходящо за индустриален интериор?

Този стил е прилаган най-често при апартаменти в многоетажни съвременни сгради. Особено подходящ е и за жилища в реконструирани промишлени и обществени постройки. В тези случаи визията на вътрешните пространства отговаря напълно на целия архитектурен облик. Ако обаче искате да сте максимално нетрадиционни и в контраст със стандартите, може да създадете такъв интериор и в класическа къща или кооперация. Ако изборът на жилище все още предстои, имайте предвид, че облените в слънчева светлина пространства, както и тези с източно и/или южно изложение са неподходящи за индустриалния стил. Помещенията е добре да са с по-голяма от стандартната височина (2.60 м), а наличието на видими инсталации като канализационни и вентилационни тръби по тавана и стените допълнително ще спомогне за постигане на търсения ефект. Елементи като греди, стоманени профили и покривни конструкции, напомнящи за промишлен интериор, са добре дошли в случая и не бива да бъдат скривани.

Q&A: Кои материали се използват в този тип жилища?

Довършителните работи са елементът, който има най-голямо значение в изграждането на индустриален дом. Завършващите материали по подове, стени и тавани трябва да са такива, каквито се употребяват в промишлените и обществени сгради. Студените на допир, полирани повърхности ще допринесат много за постигане на търсеното усещане. За пода са изключително подходящи саморазливните епоксидни настилки, както и шлайфаният бетон. Разбира се, ако сте по-непретенциозни винаги може да прибегнете до добре познатите керамични изделия – теракот и гранитогрес, като не забравяте те да са издържани изцяло в чернобялата гама. Най-добре е да притежават нюанс на сивото и повърхността им максимално добре да имитира бетон или циментова замазка. Макар и много по-рядко, паркетът или дюшемето също може да намерят място тук. Видът им обаче трябва да напомня състарено, сурово и необработено дърво. Подобни са изискванията и към стените в жилището. Видимият бетон, тухлената зидария и грубата дъсчена обшивка са най-подходящи в случая. Тапетите, както и керамичните облицовки не са изключени, но само ако по цвят и фактура имитират успешно някой от горепосочените материали. При обработката на таваните има най-голяма свобода. Класическият латекс в монохромни тонове е доста употребяван. Не забравяйте, че всички видими конструктивни и инсталационни елементи са предимства и не бива да бъдат скривани. Таваните с бетонов, стоманен или дървен гредоред, както и касетираните плочи ще спомогнат много за индустриалното звучене на цялото пространство. За да не прекалите с промишления и суров вид на повърхностите, винаги може да внесете малко топлота с прецизно подбран акцент, който контрастира на преобладаващите материали. Подходящи за тази роля са дървени плоскости и елементи, цветни пана, произведения на изкуството, камини, осветителни тела и др.

Q&A: Как да изберем обзавеждането?

Преобладаващото обзавеждане трябва да е в унисон с използваните строителни материали. Студените, сиви и гланцирани повърхности се вписват най-добре в такъв интериор. Тук трябва да присъстват предимно дизайнерски мебели с прости геометрични форми. Добър вариант са излетите на място елементи от видим бетон – маси, плотове, етажерки, секции и др. Избягвайте меки текстилни материали и аксесоари като килими, рогозки, одеала, покривки, възглавници и др. Разбира се, и тук би било добре да присъстват отделни елементи, които ще внесат свежест и разнообразие. Със своите богати цветове, те ще уравновесят иначе студения, индустриален характер на дома ви.