Подпокривно пространство

Подпокривно пространство

Q&A: Подпокривно пространство

Оползотворяването на всеки квадратен сантиметър и превръщането му в продаваема жилищна площ е от изключителна важност в наши дни. Тази тенденция не е лоша, защото би трябвало да доведе до намаляване на безконтролното строителство и осъвременяване на остарелия сграден фонд. За съжаление обаче у нас не тази идея, а икономическата криза доведе да замирането на отрасъла. И все пак винаги е по-добре да превърнем празните и потънали в прах и мръсотия мазета и тавани в приветливи жилища, отколкото да унищожаваме зелени площи, за да издигнем поредните „печеливши“ здания. Ето няколко идеи как да оползотворите пространтството под скатния дървен покрив, характерен за много български сгради…

Q&A: На какво да обърнем внимание, когато искаме да превърнем подпокривното пространство в обитаемо?

Преди всичко се уверете, че покривната конструкция е здрава и годна за експлоатация. Най-честите недостатъци в по-старите сгради са:

  • Дървените елементи са изгнили, проядени от червеи или незащитени от пожар;
  • Керемидите са разместени от бури и изпочупени от камъни и силни градушки;
  • Олуците и водосточните тръби са запушени, отковани и/или продупчени;
  • Топлоизолацията на обграждащите надзидове и на самата дървена конструкция липсва;
  • Няма прозорци и отвори в покрива за светлина и вентилация;
  • Минималната светла височина в края на ската е прекалено малка.

Q&A: Как да подновим и заздравим дървената констукция?

Загубилите целостта и устойчивостта си елементи трябва да се подновят с нови. Избирайте сух дървен материал, еднакъв по вид и размери на сеченията с оригиналния. Обработете цялата конструкция с материали за защита от пожари. Не забравяйте, че хубавият външен вид е нещо, на което трябва да наблегнете. Шкурката, безирите, лаковете и състарителите за дърво ще са ви полезни в постигането на целта. Металните планки и винтове също трябва да отговарят на естетическите изисквания.

Q&A: Какво да правим с керемидите?

В зависимост от степента на пораженията, преценете дали не е по-удачно и сигурно да подновите цялата покривка. Хубаво би било да запазите архитектурния облик на сградата като използвате подобни на оригиналните материали. Не забравяйте да монтирате на места, предписани от професионалист, специални решетъчни керемиди, които ще позволят вентилацията на покрива. Ако обаче сградата е по-висока и керемидите й така или иначе не са видими от земята или просто сметнете за по-удачно и лесно, може да положите битумни рулонни материали.

Q&A: Да сменяме ли олуците и водосточните тръби?

Подмяна се налага само, ако целите или значителни части от тях са ръждясали, смачкани или продупчени. В останалите случаи едно основно прочистване, укрепване и презаваряване на повредените части е достатъчно. Добра идея е да монтирате система за топене на лед и сняг – основните причинители на поражения в този случай. Тя е снабдена със сензорно устройство за температура и влага и кабелен реотан, които ще предотвратят обледяването и запушването със сняг.

Q&A: Къде и каква изолация да сложим?

По ограждащите външни стени трябва да сложите твърди топлоизолационни плочи от екструдиран полистирен със затворена клетъчна структура. Винаги е по-добре те да бъдат монтирани от външната страна. Разбира се, не забравяйте да съгласувате действията си със специалист по топлотехническа ефективност, както и с проекта за общо саниране и реконструкция на сградата. Колкото до изолацията на покрива тя трябва да е от минерална каменна вата, която изпълнява едновременно три много важни функции – топло- и звукоизолация и защита от пожари. Монтира се между ребрата и обикновено е затворена от дъсчена или шперплатова обшивка. Тъй като ватата е силно хидроскопичен материал, който при поемане на влага изгубва качествата си, е хубаво да я защитите от двете страни с по един пласт полиетилен (пароизолация).

Q&A: Как да постъпим, ако светлината в пространството е недостатъчна?

Най-добре е да изберете сграда, която има тавански отвори в надзида или поне съществува възможността за създаване на нови такива. Когато условията не позволяват това, задължително предвидете достатъчен брой големи покривни прозорци (тип табакери) в ската на покрива. Капандурите са още по-добро решение, тъй като освен светлина и вентилация, те ще ви предложат и по-интересна и разнообразна гледка. Тяхното изграждане обаче е свързано с повече трудности и средства.

Q&A: Каква е минималната използваема височина?

Обикновено периферните части около фасадните стени в края на ската са най-ниски. Съветът ми е да ограничите новите помещения със зид, чиято височина е не по-малка от 1.50 м, за да не се получат нефункционални и трудни за обзавеждане и почистване ъгли. Там е най-добре да разположите мебели за сядане или сън.