Преустройство на жилище

Преустройство на жилище

Q&A: Преустройство на жилище

Около 25% от българите обитават жилища в панелни блокове. Строени преди повече от 30 години, тези многобройни паметници на социализма все още са единствен дом за много от нас. С постоянно променящия се начин на живот се променят и изискванията към апартаментите ни. Това обяснява и масовите преустройства, започнали още от началото на 90-те. Всеки е виждал обединени помещения с „любимия“ свод или приобщен балкон към пространството на кухнята. И тук, както в много други случаи, българинът разбира от всичко и е компетентен по много въпроси. За него нормативните разпоредби и консултацията с професионалист са меко казано мръсни думи. Едва ли и 20% от направените ремонти, свързани с промяна на функцията или премахване на носещи елементи, са законни и извършени по регламентирания ред. За съжаление обаче съдбата винаги намира начин да ни покаже, че самонадеяността не води до нищо добро. Нима трябва да изчакаме следващото по-силно земетресение, за да усетим последствията от безотговорността си и както често се случва у нас напоследък, да предизвикаме „масови“ проверки след поредния инцидент? Ето защо бих искал да поговорим повече за това какво трябва да направим, преди да предприемем сериозни преустройства в жилището си. Съветите ми неслучайно предхождат представянето на един български архитект в Милано, изпълнил всички конструктивни предписания за премахването на носещата стена в проекта си.

Q&A: Има ли нужда от архитект и строителен инженер, за да се извърши преустройството?

Преди всичко трябва да сте наясно какви нови функции искате да изпълнява жилището ви – например, кухнята и дневната да са едно помещение или в спалнята да има директна врата към банята. Когато сте готови с желанията си, има два начина да постъпите:

  • Обърнете се към архитект. Сигурен съм, че на много от вас тази идея ще се стори безсмислена, но ви уверявам, че това е най-добрият и облекчен за вас вариант. Той/тя ще ви посъветва как най-бързо, качествено и икономично да реализирате желанията си, ще изслуша вашите идеи и ще предложи своите. Ако изискванията ви са лесно изпълними, ролята на професионалиста ще е просто консултантска. Ако обаче се налага по-голямо преустройство, ще е необходимо да се изготви работен проект по няколко части (задължително Архитектура и Конструкции) в зависимост от сложността на задачата;
  • Намерете решението сами. Не ви съветвам да избирате тази опция, освен ако не сте уверени, че ще се справите добре. Имайте предвид, че всички стъпки ще трябва да извървите сами, докато при първия вариант ще сте ангажирани само с поставяне на изисквания и задачи към проектантите. Работещите от вас съветвам да си вземат дълъг отпуск, който да посветят на обикаляне по институции, строителни фирми и магазини. Колкото до цената, почти е сигурно, че този вариант няма да излезе по-евтин.

Q&A: За какъв тип ремонти се налага издаване на разрешение от общината?

След като вече е ясно в какво ще се изразява ремонтът, трябва да проверите дали във вашия случай се налага да получите разрешение от общината и съседите си за неговото извършване. Това става, като прочетете внимателно чл. 147 и чл. 151 от ЗУТ (Закон за устройство на територията) или най-добре оставите преценката на компетентните органи, като се консултирате с общинската администрация. Най-общо казано, ще трябва да получите разрешение, ако ремонтът включва намеса в конструктивните носещи елементи на сградата и/или промяна на предназначението на помещенията. Ако въпросът е спорен и не сте в състояние да прецените, задължително потърсете мнението на специалист. Не избирайте на своя глава „по-лесното“ решение, защото може да съжалявате.

Q&A: С какви специалисти е задължително да се съгласува един по-сложен ремонт? 

Ако се окаже, че е необходимо разрешение за ремонт, едно от условията за неговото получаване е изготвянето на конструктивно становище. Ако в началото сте поръчали проекта си на професионалисти, вие със сигурност вече разполагате с въпросния документ. Ако обаче сте решили да действате самостоятелно, ще се наложи сега да се свържете със строителен инженер (конструктор), който да огледа сградата или нейните планове (би трябвало да са запазени такива в архива на  общината) и да определи възможността за извършване на ремонта. Повечето конструктори вярват, че всичко е възможно, стига да бъде изпълнено по правилния начин и с подходящите материали. Така че шансът да получите положително становище е голям, цената и трудността на изпълнението обаче е различна. Според инженерите цялостно премахване на елементи или направа на отвори в носещи стени е допустимо, стига на тяхно място да бъде монтирана укрепваща стоманена конструкция (греда, рамка, колона и др.), която да запази статичната схема и устойчивостта на сградата. Разбира се, всеки конкретен проблем има своето специфично решение и общата теория не би била много полезна тук.